Condensvorming in kelders.

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 12:20

Condensvorming in kelders.

 

Ventilatie

 

Ventilatie in kelders is noodzakelijk. Deze ventilatie dient wel juist aangelegd te zijn, omdat anders de werking ervan niet afdoende zal zijn.

 

Een juiste berekening hiervoor en een juiste aanleg is dan ook noodzaak. Wat veel voorkomt is, dat men de ventilatie heeft aangesloten op de kruipruimte. Dat is uit den boze. Een kruipruimte is altijd warmer en vochtiger dan een kelder. Het vocht uit de kruipruimte gaat dan de kelder in en zal daar op de muren condenseren. Wanneer het weer omslaat naar regen zal veelal de luchtvochtigheid in uw kelder omhoog gaan. Met als gevolg condensatie op de muren.

 

Ventilatie buizen uit laten komen op een spouwmuur is ook uit den boze, omdat een kelder met name zomers koeler is dan de binnenstromende lucht. Omdat lucht minder vocht kan bevatten naarmate ze verder afkoelt is een kelder gevoelig voor een teveel aan vocht in de lucht. Door een goede ventilatie kan de overlast van vocht grotendeels worden voorkomen.

 

Het is zaak dat er tijdens de bouw voldoende aandacht aan de ventilatie wordt besteed. Gestreefd moet worden naar een gemiddelde luchtstroming van ± 10 liter/sec bij een doorvoer van 110 mm (35 – 40 m3/ uur). Wij adviseren om rechtstreeks van buiten naar binnen te ventileren en nooit via de kruipruimte.

 

Door middel van RLV metingen en temperatuur metingen, zowel binnen als buiten, kan men berekenen wat dit voor de condensatie op de kelderwand betekend.

 

Bij een verkeerde ventilatie kunnen er zelfs plassen water op de vloer ontstaan en loopt het vocht langs de muren.

 

Deze condensatie is dan ook vocht van binnenuit en er is dan geen sprake van een lekkende kelder.

 

Ventilatie in de kelder dient bij voorkeur diagonaal aangelegd te worden, waarbij de instromende lucht onderin de kelder plaatsvindt en de afvoer van de vervuilde lucht op de tegenoverliggende muur bovenin.

 

Voor een juiste ventilatie geldt dat dit nauwkeurig uitgerekend en opgesteld dient te worden. Alleen dan bereikt men het gewenste resultaat.

 

Voor een juiste diagnose bij condensatie problemen dient altijd een gedegen onderzoek plaats te vinden, omdat er meerdere factoren een rol spelen in deze complexe materie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.